2e plaats op OLS 2017!


Op zondag 2 juli mochten St. Job samen met 145 andere schutterijen naar Merkelbeek om deel te nemen aan het OLS. Bij het korpsschieten en in de daaropvolgende kavelrondes heeft ons eerste zestal geen bölke gemist. Daarom mochten we afgelopen zaterdag 9 juli terug naar Merkelbeek om te gaan strijden voor de Um. Omdat we met 42 schutterijen waren werd ter direct gestart op de kleine boölkes van 1 bij 1 cm. Namens St. Job schoten Ton Camp, Jan Driessen, Jos Doré, Marie-José Nouwen, Henk Mols en Erik Kiggen. Deze schutters werden bijgestaan door onze buksmeester Will Claessens en de parapluman Tjeu Bukkems. Deze taak had hij overgenomen van Rob Soulier die er zaterdag niet bij kon zijn, maar ook zeker genoemd mag worden. 

Op de boom van St. Job werden in de eerste ronde 18 punten geschoten. Slechts 13 schutterijen slaagden erin om alles af te schieten. Dit betekende dat St. Job sowieso haar beste prestatie op een OLS heeft geëvenaard, namelijk een 13e plaats in Wessem in 2005. Hierna werd er nog een ronde geschoten waarin er weer 5 vereningingen afvielen. St. Job naar een 8e plaats. In de 7e kavelronde viel Baarlo af en in de 8e ronde waren Grote-Brogel en Helden aan de beurt. Ineens zaten we in de top 5! 

De daaropvolgende kavelrondes waren spannend, geen enkele schutterij schoot er naast. Dit zou duren tot de 12e kavelronde. Terwijl onze schutters aan het schieten waren had de rest van de schutterij al snel door dat Beringe en Geleen eruit waren. Toen Erik zijn laatste schot eraf had klonk er gejuich, we hadden de top 3 bereikt. Direct daarna kwam er nog een grotere verrassing, ook Herkenbosch had er naast geschoten. Zowel bij het publiek als bij de schutters was de verbazing op het gezicht af te lezen. Wij zouden met St. Servatius Raam gaan uitmaken wie de Um mee naar huis mocht nemen.

Bij het begin de 13e kavelronde was het de beurt aan Ton. Na het lossen van zijn eerste schot was het stil achter de boom, het bölke stond er nog. De opleving na ieder schot maakte plaats voor een schok. Zoals het hoort schoten we door. Ton schoot zijn andere twee punten er af. Toen was het de beurt aan Jan. Terwijl Jan stond te schieten kregen we door dat ook Raam er naast had geschoten. Dit was echter zijn tweede schot, waar het bij Ton zijn eerste was. Alle andere punten werden door onze schutters geraakt. Dit was ook het geval voor de schutters van Raam. Geen enkele Raamse schutter miste het eerste punt. Dit betekende dat Raam de Um had gewonnen. 

Na een spannende strijd heeft St. Job dus een knappe historische tweede plaats bereikt op het OLS in Merkelbeek. 's Avonds is deze tweede plaats nog goed gevierd. Foto's van deze avond en de huldiging van de schutters bij de Leukerschans zijn hier te vinden. De foto's van het uitschieten zijn hier te vinden.